La Ruta de l’Oli d’Alacant li invita a conéixer el procés de producció de l’oli d’oliva, des del cultiu de l’oliverar i l’arreplega en el camp, fins a arribar a la molturació i l’envasament en l’almàssera. L’oliverar en el seu conjunt condiciona el paisatge, la tipologia de cultius, la fisonomia dels camps, els bancals i les masies agrícoles, així com el forma de vida de part de la població alacantina. Resulta molt interessant conéixer les instal·lacions de les antigues almàsseres i de les modernes envasadores actuals, ja que actualment s’utilitzen tècniques i tecnologies avançades alhora que es conserven les arrels tradicionals. Per a això comptem actualment amb unes quantes almàsseres i uns quants museus o espais de visita, tant públics com privats, junt amb una proposta d’unes quantes rutes per a poder descobrir el tresor que es cultiva en les nostres terres.
Evidències, testimonis i cites sobre l’oli d’oliva en la província a través d’alguns apunts històrics:
Des de l’antiguitat, les creences populars atorgaven a l’oli d’oliva propietats curatives i beneficioses per a la salut, en el seu moment ja Hipòcrates, Galé o Dioscórides van redactar tractats sobre això.
Actualment, gràcies a nombrosos avanços i investigacions s’estan confirmant i demostrant tals propietats com certes.
La llista de qualitats saludables del consum i de l’aplicació cutània d’oli d’oliva, especialment l’oli d’oliva verge, s’ha ampliat i estés al voltant del món en els últims anys, situant a l’oli d’oliva com principal banderer de la dieta mediterrània i com a producte natural de primer nivell
Actualment en la província d’Alacant es poden trobar almàsseres treballant amb sistemes tradicionals per mitjà de “prensat” i altres almàsseres més modernes (la gran majoria) que ho fan per mitjà de “centrifugat”.
La campanya i procés de producció de l’oli d’oliva en les almàsseres de la província d’Alacant, s’inicia normalment en els mesos d’octubre i novembre, i dura fins als mesos de desembre i gener (segons anys, zones i varietat d’olives) .
Almàssera (de l’àrab المعصرة, al-maʿṣara, «la prensa») és el lloc, molí o indústria on s’obté l’oli a partir de l’oliva “.
La província d’Alacant compte actualment amb diferents espais “museístics” dedicats a l’oli d’oliva. En ells podràs trobar curiositats, utensilis i apers, així com conéixer els diferents sistemes de producció de l’oli d’oliva.
A continuació es presenten cinc propostes diferents de rutes, les quals es poden realitzar al gust de cada persona, en funció d’on es troben, que es vullga visitar i la disponibilitat horària de cada un dels llocs proposats.
RECOMANACIONS: