Ruta de l'oli d'Alacant

La ruta de l’oli


La Ruta de l’Oli d’Alacant li invita a conéixer el procés de producció de l’oli d’oliva, des del cultiu de l’oliverar i l’arreplega en el camp, fins a arribar a la molturació i l’envasament en l’almàssera. L’oliverar en el seu conjunt condiciona el paisatge, la tipologia de cultius, la fisonomia dels camps, els bancals i les masies agrícoles, així com el forma de vida de part de la població alacantina. Resulta molt interessant conéixer les instal·lacions de les antigues almàsseres i de les modernes envasadores actuals, ja que actualment s’utilitzen tècniques i tecnologies avançades alhora que es conserven les arrels tradicionals. Per a això comptem actualment amb unes quantes almàsseres i uns quants museus o espais de visita, tant públics com privats, junt amb una proposta d’unes quantes rutes per a poder descobrir el tresor que es cultiva en les nostres terres.

L’Oli d’oliva a la Província d’Alacant


Evidències, testimonis i cites sobre l’oli d’oliva en la província a través d’alguns apunts històrics:

  • “… ossos d’oliva carbonitzats del període Neolític es van trobar en la Cova dels Cendres de Teulada.”
  • “… durant l’època Romana es van utilitzar llums d’oli per a il·luminar gents pròximes al Santuari Romà de la Serreta (Alcoi-Cocentaina-Penáguila)”
  • “… copiosa producció de riquíssim oli; no vaig veure en la meua vida olives de tal grandària ni tan sabrosas.” Jerónimo Münzer – Viatge per Espanya i Portugal en els anys 1494 i 1495.
  • “… en segles passats, va ser la comarca del Baix Vinalopó terres de gran tradició oliverera, on existien innumerables almàsseres esteses per tota la regió” (anònim)

L’oli, l’or líquid


Des de l’antiguitat, les creences populars atorgaven a l’oli d’oliva propietats curatives i beneficioses per a la salut, en el seu moment ja Hipòcrates, Galé o Dioscórides van redactar tractats sobre això.

Actualment, gràcies a nombrosos avanços i investigacions s’estan confirmant i demostrant tals propietats com certes.

La llista de qualitats saludables del consum i de l’aplicació cutània d’oli d’oliva, especialment l’oli d’oliva verge, s’ha ampliat i estés al voltant del món en els últims anys, situant a l’oli d’oliva com principal banderer de la dieta mediterrània i com a producte natural de primer nivell

Almàsseres de la província d’Alacant


Actualment en la província d’Alacant es poden trobar almàsseres treballant amb sistemes tradicionals per mitjà de “prensat” i altres almàsseres més modernes (la gran majoria) que ho fan per mitjà de “centrifugat”.

La campanya i procés de producció de l’oli d’oliva en les almàsseres de la província d’Alacant, s’inicia normalment en els mesos d’octubre i novembre, i dura fins als mesos de desembre i gener (segons anys, zones i varietat d’olives) .

Almàssera (de l’àrab  المعصرة, al-maʿṣara, «la prensa») és el lloc, molí o indústria on s’obté l’oli a partir de l’oliva “.


Veure Almàsseres

Museus de l’oli


La província d’Alacant compte actualment amb diferents espais “museístics” dedicats a l’oli d’oliva. En ells podràs trobar curiositats, utensilis i apers, així com conéixer els diferents sistemes de producció de l’oli d’oliva.


Mes informació

Rutes de l’oli


A continuació es presenten cinc propostes diferents de rutes, les quals es poden realitzar al gust de cada persona, en funció d’on es troben, que es vullga visitar i la disponibilitat horària de cada un dels llocs proposats.

RECOMANACIONS:

  • Descarregar la informació de detall de cada una de les rutes.
  • Cridar prèviament a cada lloc que es vullga visitar per a confirmar horaris i disponibilitat.
  • Disfrutar de les visites i els tastos o degustacions que oferisquen, conéixer un poc més del món de l’Oliva i passar-ho bé.

Mes informació